Λαγκάδα

Πληροφορίες

Προστασία από Ανέμους
Τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα υπάρχει επαρκής προστασία.
Παροχές / Εξυπηρετήσεις – Χρεώσεις / Σχετικοί Κανονισμοί

Νερό

Η παροχή νερού γίνεται από το δημοτικό δίκτυο δωρεάν μέσω του κοινοτικού δικτύου.


Αποκομιδή Στερεών / Υγρών Αποβλήτων

Σε όλο το μήκος του λιμένα υπάρχουν καλαθάκια και κάδοι απορριμμάτων τα οποία περισυλλέγονται από τα απορριμματοφόρα του δήμου.


Επιπλέον Παροχές / Χρεώσεις

Στον δυτικό προβλήτα, υπάρχει οριοθετημένη περιοχή μόνιμων αγγυροβολίων με διάθεση σε τουριστικά σκάφη, 12 ρεμέτζων.

Υπεύθυνη Υπηρεσία / Υπάλληλος Διαχείρισης Λιμένα

Η υπεύθυνη υπηρεσία είναι το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χίου.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2271022770 & 2271023237
Fax: 2271040344
E-mail: ltxiou@otenet.gr

Γλίστρα μικρών Σκαφών
Υπάρχει γλίστρα 4,5 μέτρων με βύθισμα από 0-2 μέτρα.
Ιδιαίτερες πληροφορίες για το λιμάνι
Το γραφικό λιμάνι της Λαγκάδας αποτελεί τους καλοκαιρινούς μήνες και τα σαββατοκύριακα τουριστική ατραξιόν. Στις ταβέρνες του μπορεί κανείς να απολαύσει φρέσκα ψάρια και θαλασσινούς μεζέδες με την απαραίτητη συνοδεία ούζου.
Καφετέριες – Ταβέρνες κοντά ή εντός του λιμένα
Σε όλο το μήκος του λιμένα της Λαγκάδας υπάρχουν μεζεδοπωλεία, ουζερί αλλά και καφετέριες όπου μπορεί κανείς να απολαύσει το φαγητό ή τον καφέ του δίπλα στην θάλασσα.
Ακτοπλοϊκά δρομολόγια

ΟΙΝΟΥΣΣΑΙ ΙΙΙ : Οι Οινούσσες απέχουν μόλις μια ώρα με το F/B Οινούσσαι ΙΙΙ, το οποίο εκτελεί καθημερινά δρομολόγια. Το πλοίο δέχεται και αυτοκίνητα.

Επίσης από τη Λαγκάδα της Χίου ξεκινούν θαλάσσια ταξί που σας μεταφέρουν στο νησί σε περίπου 20 λεπτά.

Αξιοθέατα
lagkada

Η Λαγκάδα είναι ένα ναυτοχώρι που βρίσκεται στα ΒΑ παράλια της Χίου, στον όρμο Κολοκυθιάς και σε απόσταση 16 χλμ από την πόλη της Χίου. Οι κατοικοι της είναι κυρίως ναυτικοί και κτηνοτρόφοι.

Περνώντας τον κόμβο της Συκιάδας - Αγίου Ισιδώρου και διασχίζοντας βραχώδες τοπίο το χωριό απλώνεται αμφιθεατρικά κατά μήκος ενός πλατιού λαγκαδιού, από το οποίο πήρε και την ονομασία του το χωριό, με μικρό κάμπο από ελιές, οπωροφόρα δέντρα και νερά.

Η Λαγκάδα διασχίζεται από τον ποταμό Κρίκελη και η πιο εύφορη περιοχή της είναι στο εσωτερικό της, που σχηματίστηκε από τις προσχώσεις του ποταμού. Εκεί βρίσκονται τα Καταλύματα και ο Ταξιάρχης. Ιστορικά, στην περιοχή των Καταλυμάτων κατασκήνωναν οι άνθρωποι για να προστατευθούν από τους μεγάλους σεισμούς. Αριστερά της Λαγκάδας αναπτύσσεται ο οικισμός του Αγρελωπού, όπου υπήρχαν αγριελιές, που μαζί με τη Λαγκάδα αποτελούν σήμερα ένα οικιστικό σύνολο.

Ψηλά, στην ανατολική πλευρά του χωριού, ξεχωρίζει ένας από τους πολλούς ανεμόμυλους (σώζεται το κύριο μέρος του) που υπήρχαν στην περιοχή και άλεθαν κυρίως σιτάρι.

Στους πρόποδες του λόφου όπου είναι ο μύλος είναι χτισμένο το κυρίως μέρος της Λαγκάδας. Ο κατηφορικός δρόμος που περνά δεξιά το πευκοδάσος του Καρυδά οδηγεί στη φυσική είσοδο του χωριού, το στενό κανάλι του Γλυφού και στη συνέχεια στη Λαγκάδα. Το κανάλι του Γλυφού ονομάστηκε έτσι επειδή εκεί καταλήγουν νερά πηγών. Κατά μήκος της μιας του πλευράς καλύπτεται από ευκαλύπτους, ενώ αποτελεί ασφαλές αγκυροβόλι για τις βάρκες του χωριού.

Μπαίνοντας στο χωριό , απέναντι και ανατολικά φαίνεται το νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσσών. Το χωριό βρίσκεται στο βάθος κολπίσκου προφυλαγμένου από τους ανέμους. Ο όρμος της Λαγκάδας αναφέρεται επίσημα ως όρμος Κολοκυθιάς.

Η Λαγκάδα είναι ένα σχετικά σύγχρονο χωριό, καθώς όλοι σχεδόν οι κάτοικοί του προέρχονται από την Κυδιάντα, ένα από τα αρκετά παλαιά εγκαταλελειμμένα χωριά της Χίου, το οποίο βρίσκεται ΝΔ της Λαγκάδας. Η κύρια μετακίνηση των κατοίκων της Κυδιάντας προς τη θάλασσα και το σύγχρονο χωριό έγινε μεταξύ των δεκαετιών ’10 έως ’40, ενώ ολοκληρώθηκε στο τέλος της δεκαετίας του ’40. Αφορμή για την οριστική ερήμωση της Κυδιάντας αποτέλεσαν σοβαρά επεισόδια κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Αρχικά στη Λαγκάδα κάτοικοι της Κυδιάντας διατηρούσαν καφενεία, όπου σύχναζαν ναυτικοί, και όταν οι κάτοικοι της Κυδιάντας άρχισαν να ασχολούνται συστηματικότερα με την ναυτιλία, κατέβηκαν στη Λαγκάδα και έτσι αποτέλεσαν τους πρώτους κατοίκους του χωριού. Μάλιστα όπως φαίνεται από τη χρονολογία που έχει η πλάκα του πιο παλιού σπιτιού της Λαγκάδας, το χωριό πρέπει να κατοικήθηκε το 1875.

Κατά την απελευθέρωση του 1912, οι κάτοικοι του χωριού πολέμησαν εναντίον των Τούρκων. Στη μάχη του Αίπους, οι Τούρκοι οπισθοχώρησαν στην Κυδιάντα, ενώ από το λιμάνι της Λαγκάδας ο ελληνικός στόλος τους κανονιοβολούσε. Το 1940 πολλοί Λαγκαδούσοι ταξίδευαν, ενώ και σ’ αυτό το χωριό εγκαταστάθηκε ολιγομελής Γερμανική φρουρά. Από το λιμάνι της Λαγκάδας φυγαδεύτηκαν πολλοί προς τη Μέση Ανατολή μέσω Τουρκίας. Από το 1943 και μετά η Λαγκάδα έζησε ημέρες πείνας, επειδή πολλά καΐκια είχαν φύγει στη Μέση Ανατολή. Τότε καλλιεργούσαν την περιοχή του Κάμπου, ενώ πολλές γυναίκες πήγαιναν με τα πόδια στα Βορειόχωρα  για να εξασφαλίσουν λίγο σιτάρι ή καλαμπόκι.

Στο χωριό δεν υπάρχουν οργανωμένες παραλίες. Ωστόσο, οι ακτές του αποτελούν πόλο έλξης για τουρίστες. Ανατολικά, στο τέλος της παραλίας, στην άκρη του λιμανιού βρίσκεται το Φαναράκι, παραλία με βότσαλο, ο Καρυδάς, ενώ στη δυτική πλευρά του Καρυδά σε ένα μικρό καρνάγιο ακόμα επισκευάζονται βάρκες των ερασιτεχνών αλιέων.

 

Gallery